Bij fusies en overnames (M&A) draait alles om het realiseren van synergie tussen de samensmeltende bedrijven. Het doel is immers vaak om de schaalvoordelen en resources van de fuserende bedrijven optimaal te benutten in het post-merger scenario. Essentieel om dat doel te behalen is een succesvolle integratie van de informatielandschappen.
IT- en datasystemen vormen de ruggengraat van de bedrijfsvoering en zijn fundamenteel voor duurzame groei en waardecreatie. Het samensmelten van informatielandschappen vergt aandacht en precisie en vereist betrokkenheid van een diverse groep stakeholders. Organisaties staan voor verschillende technische, organisatorische en culturele uitdagingen die de waarde van de fusie kunnen beïnvloeden. Hieronder bespreken we de uitdagingen die wij geregeld tegenkomen bij het integreren van informatielandschappen.
Een van de grootste uitdagingen bij het integreren van informatielandschappen is dat organisaties vaak totaal verschillende IT-architecturen hebben, waaronder verschillende ERP-systemen, CRM-platformen en datamanagementstructuren.
Vaak is er geen volledig zicht op de complete architectuur van het informatielandschap, wat kan leiden tot onverwachte problemen en vertraging tijdens de integratie. Het is dus noodzakelijk om de volledige as-is situaties in kaart te brengen, om vervolgens de roadmap op te stellen voor het stroomlijnen (rationaliseren) van de beide landschappen tot één efficiënt geheel. Dit betekent dat er niet alleen gekeken wordt naar de overlap in functionaliteiten van systemen en applicaties, maar ook wat nog ontbreekt en dus nog geselecteerd moet worden. Wij gebruiken hiervoor graag een aanpak op basis van business capabilities.
Tijdens een fusie of overname moeten soms enorme hoeveelheden gegevens worden gemigreerd van het ene systeem naar het andere. Dit proces kan voor de nodige uitdagingen zorgen, zoals verschillen in datadefinities tussen systemen. Denk hierbij aan variërende formats voor klantgegevens of uiteenlopende interpretaties van dezelfde datavelden. Wanneer dit niet goed gemanaged wordt, kan dit leiden tot inconsistenties en datavervuiling. Bovendien bestaat het risico dat tijdens de migratie data verloren gaat, bijvoorbeeld door fouten in het migratieproces of doordat bepaalde data niet goed wordt overgezet.
Vaak blijven organisaties nog geruime tijd gebruikmaken van verschillende systemen om het risico op dataverlies te minimaliseren en de dagelijkse bedrijfsvoering te waarborgen. Dit biedt ook de kans om tijdens die periode een gezamenlijke visie op datamanagement te ontwikkelen en daar op lange termijn de vruchten van te plukken.
De menselijke factor wordt vaak onderschat bij IT-trajecten. Verschillende werkculturen, processen en gewoontes kunnen botsen – gebruikers zijn immers gewend aan specifieke systemen. Een praktische tool die kan helpen bij het wennen aan nieuwe systemen is een Digital Adoption Platform.
Voor gebruikersacceptatie is soms meer nodig dan een goede onboarding met behulp van bijvoorbeeld een DAP. Als werknemers weerstand bieden tegen nieuwe technologieën of werkwijzen, kan dat de productiviteit en het moreel beïnvloeden. Een goed doordacht change management-proces en sterk leiderschap zijn daarom cruciaal.
Het integreren van informatielandschappen brengt altijd beveiligingsrisico’s met zich mee. Fusies kunnen nieuwe kwetsbaarheden blootleggen in de beveiliging van gegevens, vooral wanneer er verschillende beveiligingsstandaarden en -protocollen worden gebruikt. Bovendien moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze voldoen aan wettelijke eisen, zoals GDPR of andere regionale dataprotectieregels. Dit maakt de integratie niet alleen een technische uitdaging, maar ook een juridische.
Kortom: een succesvolle integratie van informatielandschappen vereist een duidelijke strategie, zorgvuldige planning en aandacht voor de menselijke kant van verandering. Ben jij benieuwd hoe wij jullie daarbij kunnen ondersteunen? Plan een kennismaking in!
Je bedrijf groeit snel. Je verbreekt omzetrecords en doet overnames. Samen met jouw team vier je deze overwinningen en je kijkt positief naar de toekomst. Maar je weet ook dat deze groei uitdagingen met zich meebrengt. Zo ook in het applicatielandschap van je bedrijf dat snel uitdijt. Tijd om het landschap te rationaliseren.
Steeds meer organisaties kiezen voor een cloud-based ERP-systeem om hun traditionele, on-premise systeem te vervangen. Maar waarom? Hieronder zetten we de vier grootste voordelen van moderne ERP-systemen uiteen.