2-cnnct leaf

Zal de nieuwe generatie ERP oplossingen EPM oplossingen definitief verslaan?

Een nieuwe generatie Enterprise Resource Planning (ERP) oplossingen is hier. Deze cloud-based alternatieven maken gebruik van database-technologie in het geheugen en bieden front-ends op meerdere apparaten. Deze nieuwe generatie ERP biedt ook analytische mogelijkheden. Welke impact hebben deze nieuwe mogelijkheden op de Enterprise Performance Management (EPM) arena? Zal deze nieuwe generatie ERP’s EPM-oplossingen overbodig maken? 

Klassieke EPM en ERP, twee verschillende werelden

Enterprise Performance Management (EPM) en Enterprise Resource Planning (ERP) zijn al lang twee verschillende werelden. EPM ondersteunde management- en compliance processen waarbij ERP zich richtte op het uitvoeren van de operationele processen. Bedrijven die hun performance management processen proberen in te passen in een klassieke ERP-oplossing kwamen er al snel achter dat dit systeem veel functionaliteiten miste om performance managementprocessen te ondersteunen. Ook werden EPM-gebruikers geconfronteerd met gebroken analytische paden; een typische systematische manier wordt onderbroken wanneer aanvullende details nodig zijn, die niet alleen worden opgeslagen in de ERP en niet in het EPM-systeem. 

De werelden met elkaar verbinden

In een standaard opstelling zijn de ERP- en de EPM-oplossingen losjes met elkaar verbonden. Normaliter is een interface, soms via een data warehouse, ingesteld om de werkelijke cijfers van de ERP over te brengen naar het EPM-systeem. Planningsgegevens worden in veel gevallen van de EPM naar het ERP-systeem getransporteerd voor operationele budgetcontrole. EPM-leveranciers hebben veel moeite gedaan om de verbinding tussen de EPM- en ERP-wereld zo transparant mogelijk te maken. Functionaliteiten met speciale opslag van gedetailleerde transacties zijn een stap om het gebroken analytische pad te herstellen, maar echte integratie is iets anders. 

In-memory motor levert nieuwe mogelijkheden

De nieuwe generatie ERP-systemen maakt gebruik van in-memory database technologieën. Deze databases vormen de basis van de verminderde complexiteit van ERP-systemen. De nieuwe database-technologieën leveren prestatieniveaus zonder dat er geoptimaliseerde maar zeer complexe gegevensstructuren nodig zijn. De prestaties van in-memory databases bieden ook analytische mogelijkheden direct in het ERP-landschap. Zonder replicatie en pre-aggregatie van gegevens kunnen ze worden gepresenteerd voor analytische doeleinden met de juiste responstijden. Dit integratieniveau lost de gebroken analytische paden voorgoed op en elimineert de replicatie van gegevens en master-data tussen systemen. 

Nieuwe component-gebaseerde interfaces

De nieuwe generatie ERP maakt ook gebruik van nieuwe user-interface technologie. De nieuwe interfaces zijn doorgaans op basis van componenten en kunnen worden gebruikt op een breed scala aan apparaten (bijvoorbeeld tablets, smartphones en computers). Door gebruik te maken van dit type interface kunnen analytische componenten direct in de ERP-interface worden geïntegreerd. Deze analytische componenten kunnen visualisaties zijn zoals grafieken of meer geavanceerde kunstmatige intelligentie-gedreven elementen. Voor de eindgebruiker maken dit soort interfaces het mogelijk om in één consistente ervaring van analytische processen naar operationele processen te navigeren. 

Zal de nieuwe generatie van ERP EPM oplossingen verslaan?

De vraag is, “zal deze nieuwe generatie van ERP’s EPM oplossingen verslaan?”. De eerste tekenen zijn meer dan veelbelovend voor de nieuwe generatie ERP. Hun krachtige in-memory engines en flexibele interfaces zijn sterke core-functionaliteiten. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of de niche EPM-oplossingen geconfronteerd zullen worden met ernstige concurrentie. De focus van de ERP-leveranciers ligt primair op de verschuiving van klassieke naar nieuwe in-memory en cloud-gebaseerde ERP’s. Leveranciers willen hun investeerders bewijzen dat ze een overstap kunnen maken naar bedrijfsmodellen gebaseerd op abonnementen. In deze overgang lijkt EPM nog niet de hoogste prioriteit te hebben. 

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op het gebied van ERP en EPM? Ga eens met ons in gesprek. Plan hier een kennismaking in of laat hieronder een contactverzoek achter.

 

Bedankt voor je bericht!

We komen zo snel mogelijk bij je terug.

Cases & Solutions

blog top ERP vendors

Top 7 ERP-leveranciers voor 2020

Een nieuw ERP? Stel dat je moet achterhalen welke ERP-systeem het beste bij je organisatie past. Dat moet niet moeilijk zijn, nietwaar? Ik ben bang dat ik slecht nieuws voor je heb. Er zijn meer dan 250 systemen waaruit geselecteerd kan worden! Het kiezen van de juiste leverancier kan lastig zijn; daarom hebben wij een lijst met de top 7 ERP-leveranciers van 2020 voor je.

Lees meer
ERP Selection Tree

Drie tips voor je ERP Selectie

Het kiezen van het juiste ERP is niet iets wat je dagelijks doet. Om je op weg te helpen geven wij je drie tips voor je ERP-selectie.

Lees meer
All cases