ERP Selection Tree

Drie tips voor je ERP Selectie

Het kiezen van het juiste ERP is niet iets wat je dagelijks doet. Om je op weg te helpen geven wij je drie tips voor je ERP-selectie. 

Maak specifieke behoeften voor je ERP selectie inzichtelijk 

ERP-projecten hebben vaak minimale zakelijke voordelen. Dit gebeurt omdat het project is niet uitgelijnd met de strategie. Duidelijk gedefinieerde doelstellingen helpen met het evalueren van software gebaseerd op functionaliteiten die passen bij de doelstellingen van de onderneming. 

Bijvoorbeeld, als je bedrijf de klantenservice wil verbeteren kan één van uw ERP-eisen zijn om automatisch nieuwe voorraad in te kopen, zodra deze onder een bepaald niveau komt en deze de leverinformatie automatisch door te zetten naar de verkoop afdeling. Met deze functionaliteit kan de verkoopafdeling onmiddellijk en efficiënt de klanten een realistische afleverdatum bieden en daarmee dus de klantervaring verbeteren. 

Indien je de relatie met uw klant en de klantervaring wil verbeteren is Customer Relationship Management (CRM)-functionaliteit essentieel

Veel van de leveranciers in ons overzicht leveren ERP software systemen met robuuste rapportage capaciteiten waarmee de consistentie tussen afdelingen wordt gegarandeerd en in realtime data inzichtelijk wordt gemaakt. Bij het plannen van ERP demo’s, raden wij aan leveranciers te vragen om hun rapportage-functionaliteit te demonstreren om te zien hoe je van je gegevens relevante informatie kunt maken. 

Welke functionele gebieden je hoopt te verbeterenmoet je afstemmen met de directie voordat het traject begint. Deze voorbereiding is essentieel om vele redenen, waarvan er één het minimaliseren ERP-maatwerk betreft. 

Begrijp ERP-markt Lingo 

Het begrip ERP-markt lingo is vooral belangrijk wanneer je praat over kreten zoals artificial intelligence (AI) en IoT omdat vele leveranciers hun eigen definities van deze termen hebben. 

Terwijl sommige leveranciers beweren dat AI een systeem dat zelfstandig leert en problemen oplostbeschrijven andere leveranciers AI als een automatische workflow. 

Het is belangrijk te begrijpen wat een leverancier bedoelt met AI, omdat de meest geavanceerde AI in ERP-systemen doorgaans duur en gecompliceerd is. Grote bedrijven met geld en middelen die investeren in AI behalen op de lange termijn hun ROI, maar kleinere bedrijven kunnen niet altijd zo lang wachten voordat een investering zich terugverdient.  

Voor deze organisaties, is het invoeren van een specialistische toepassing – zoals robotic procesautomatisering (RPA) technologie – met hun toonaangevende ERP misschien een beter alternatief. 

Een ander voorbeeld van een niche toepassing, naast RPA, waar vele kleine tot middelgrote bedrijven van kunnen profiteren zijn gespecialiseerde betalingsapplicaties. Deze applicaties kunnen financiële processen automatiseren, zoals het proces voor het ontvangen van een betaling van een klant, de toewijzing ervan op de meest recente factuur en het invoeren in het systeem en het uitvoeren van controles voor validatie. Deze toepassingen zijn ontwikkeld om leren en mettertijd verbeterd. 

Bijvoorbeeld Dynamics 365 integreert machine learning en AI in haar financiële aanvragen, waarmee managers een beter inzicht in het bedrijf krijgen. 

Hoewel AI een spannende en interessant domein is, is echter niet geschikt voor elke onderneming. Wij raden aan alleen functionaliteit te implementeren van technologie die past bij de korte en lange termijn strategie voor bedrijven. 

Zoek externe begeleiding en steun voor je ERP selectie 

Veel organisaties lopen tegen beperkingen in de bezetting aan, wanneer zij een projectteam opzetten om een ERP-selectie uit te voeren. Er zijn verschillende manieren om dit probleem aan te pakken, afhankelijk van je specifieke situatie: 

Als je bedrijf geen geavanceerde interne IT-resources heeft, overweeg dan het inhuren van externe IT consultants. 

Als je bedrijf wel al over voldoende interne IT-resources beschikt, overweeg dan om een back-up van deze functies in te richten door middel van het inhuren van tijdelijke krachten.  

Als je bedrijf een ideale ERP project manager in dienst heeft, maar hij of zij heeft moeite heeft met het balanceren de dagelijkse werkzaamheden, is het ook aan te raden om een tijdelijke kracht in te huren om zijn of haar vorige postitie op te vullen. Actief ERP projectmanagement is essentieel en een interne projectleider heeft de kennis om moeilijke besluiten te nemen als je team het moeilijk heeft. 

Als je bedrijf kennis en ervaring mist voor het uitvoeren van een ERP selectie, dan is het inhuren van een ERP consultant gunstig. Deze consultants hebben lessen getrokken uit vorige selectietrajecten en uitvoering van implementaties van ERP-systemen bij bedrijven in diverse branches. 

Wat betekent dit voor jou? 

Deze tips zijn slechts een paar van de geheimen voor het kiezen van het juiste ERP-systeem. Je bedrijf zal uiteindelijk moeten beslissen welke selectie criteria het belangrijkst zijn, en dan op basis van deze criteria de opties verkleinen. Wij helpen daar graag bij. Maak vrijblijvend kennis met 2-cnnct. Plan hier een kennismaking in of laat hieronder een contactverzoek achter.

Bedankt voor je bericht!

We komen zo snel mogelijk bij je terug.

Cases & Blogs

blog top ERP vendors

Top 7 ERP-leveranciers voor 2020

Een nieuw ERP? Stel dat je moet achterhalen welke ERP-systeem het beste bij je organisatie past. Dat moet niet moeilijk zijn, nietwaar? Ik ben bang dat ik slecht nieuws voor je heb. Er zijn meer dan 250 systemen waaruit geselecteerd kan worden! Het kiezen van de juiste leverancier kan lastig zijn; daarom hebben wij een lijst met de top 7 ERP-leveranciers van 2020 voor je.

Lees meer
ERP Selection Tree

Drie tips voor je ERP Selectie

Het kiezen van het juiste ERP is niet iets wat je dagelijks doet. Om je op weg te helpen geven wij je drie tips voor je ERP-selectie.

Lees meer
All cases and blogs