Hoe Data Centricity organisaties klaarstoomt voor de toekomst

In het huidige, snel veranderende digitale landschap moeten organisaties belangrijke strategische afwegingen maken om hun concurrentiepositie te behouden of verbeteren. Een van die afwegingen is wat ons betreft de keuze voor Data Centricity in plaats van Application Centricity. Organisaties die Data Centric werken, realiseren verbeterde operationele efficiëntie en maken datagedreven besluitvorming en innovatie mogelijk.

De beperkingen van Application Centricity

Traditioneel werken veel bedrijven Application Centric, waarbij individuele applicaties de primaire focus hebben. Elke applicatie is ontworpen om specifieke functies aan te pakken, wat vaak leidt tot datasilo’s en gefragmenteerde processen. Hoewel deze aanpak in het verleden toereikend was, biedt het aanzienlijke uitdagingen in de moderne bedrijfsomgeving:

1. Datasilo’s 

Verschillende applicaties slaan data op in silo’s, waardoor het moeilijk is om een totaalbeeld van de bedrijfsactiviteiten en hun output te krijgen. Deze fragmentatie belemmert de samenwerking onder de verschillende afdelingen, vertraagt de besluitvorming en maakt datagedreven werken over de hele organisatie nagenoeg onmogelijk.

2. Integratiecomplexiteit  

Een informatielandschap dat om applicaties heen is ingericht in plaats van op basis van de benodigde data(stromen), kan complexe en kostbare integraties opleveren. Met name integraties van traditionelere applicaties, die vaak nog on-premise draaien, hebben veel onderhoud nodig en zijn vatbaar voor fouten. Door data centraal te zetten in een informatielandschap, kunnen organisaties de complexiteit en kosten aanzienlijk verminderen. 

3. Gebrek aan flexibiliteit 

Organisaties die applicatiegedreven werken zijn doorgaans traag in het aanpassen aan veranderende bedrijfsbehoeften. Door de wirwar aan complexe integraties en vaak ontbrekende inzichten door datasilo’s, verliest een organisatie zijn wendbaarheid en vermogen om te innoveren.

De voordelen van Data Centricity

Data Centricity plaatst data in het hart van de strategie van een organisatie. Dit model benadrukt het belang van een dataplatform dat alle applicaties en bedrijfsprocessen ondersteunt. Dit is waarom:

1. Single source of truth

Door data te centraliseren, kunnen organisaties silo’s doorbreken en een single source of truth bieden. Data Centricity leidt tot betere analyses, rapportages en inzichten, wat beter geïnformeerde en tijdige besluitvorming mogelijk maakt.

2. Verminderde complexiteit

Niet de applicaties moeten bepalen waar data zich in een organisatie bevindt – het informatielandschap dicteert wat de logische plek is voor die data. Welke data heb je waar nodig en wat voor applicaties en integraties horen daarbij? Hebben we een centrale data repository nodig of past een decentrale aanpak beter bij onze processen?
Met een goed ontworpen informatielandschap kunnen organisaties de complexiteit en kosten aanzienlijk verminderen. Moderne integraties, vooral met cloud-gebaseerde oplossingen, maken het mogelijk om efficiënter data te delen zonder uitgebreide aanpassingen en veel onderhoud.

3. Schaalbaarheid en flexibiliteit

Data Centric organisaties zijn inherent beter schaalbaar en meer flexibel. Deze organisaties zijn in staat om gemakkelijk nieuwe databronnen, applicaties en technologieën te integreren, waardoor continue innovatie en groei worden ondersteund.

4. Verbeterde data governance

Centraliseren van databeheer verbetert governance en beveiliging. Organisaties kunnen consistente standaarden implementeren, wat zorgt voor datakwaliteit, naleving en beveiliging in de hele organisatie.

Data Centricity implementeren met 2-cnnct 

Bij 2-cnnct zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van organisaties bij de overgang naar Data Centricity. De kern van dit traject zit hem in de Enterprise Architectuur, ofwel de strategische blauwdruk, die de business, applicaties en data naadloos op elkaar laat aansluiten. We beginnen met een uitgebreide beoordeling van de as-is situatie van het informatielandschap.

Op basis van deze analyse ontwikkelen we een roadmap waarbij niet alleen de ‘technische’ kant van belang is, maar juist ook wat de veranderingen voor de mensen binnen een organisatie zullen betekenen. Ontbrekend draagvlak voor de veranderingen kunnen leiden tot een gefaalde implementatie van de nieuwe Enterprise Architectuur, dus onze expertise op het gebied van verandermanagement is hierbij geen overbodige luxe. Nadat in behapbare stappen afscheid is genomen van Application Centricity, is het noodzakelijk om de ontworpen Enterprise Architectuur te onderhouden zodat deze blijft meegroeien met de bedrijfsbehoeftes.

Meer weten?

Is jouw organisatie klaar voor de voordelen van Data Centricity? Neem vrijblijvend contact met ons op om de eerste stappen te bespreken. Plan hier een kennismaking in of laat hieronder een contactverzoek achter.

Bedankt voor je bericht!

We komen zo snel mogelijk bij je terug.

Cases & Solutions

blog top ERP vendors

Top 7 ERP-leveranciers voor 2020

Een nieuw ERP? Stel dat je moet achterhalen welke ERP-systeem het beste bij je organisatie past. Dat moet niet moeilijk zijn, nietwaar? Ik ben bang dat ik slecht nieuws voor je heb. Er zijn meer dan 250 systemen waaruit geselecteerd kan worden! Het kiezen van de juiste leverancier kan lastig zijn; daarom hebben wij een lijst met de top 7 ERP-leveranciers van 2020 voor je.

Lees meer
ERP Selection Tree

Drie tips voor je ERP Selectie

Het kiezen van het juiste ERP is niet iets wat je dagelijks doet. Om je op weg te helpen geven wij je drie tips voor je ERP-selectie.

Lees meer
All cases