Wat is er nieuw in het Magic Quadrant Cloud ERP for Service-Centric Enterprises?

In juli 2022 heeft Gartner het Magic Quadrant voor Cloud ERP for Service-Centric Enterprises gepubliceerd. Dit nieuwe Magic Quadrant richt zich volledig op ERP voor dienstverlenende organisaties. Steeds meer ondernemingen zijn te kenmerken als een dienstverlener. Dit Magic Quadrant is daarom voor veel ondernemingen relevant. Hieronder vatten we de belangrijkste conclusies uit de 26 pagina’s van het rapport voor je samen.  

Wat is een Cloud ERP voor Service-Centric Enterprises oplossing?  

Een Cloud ERP voor Service-Centric Enterprises ondersteunt de processen van een dienstverlenende organisatie. Een Cloud ERP voor Service-Centric Enterprises biedt functionaliteit voor onder andere financieel beheer, human resource management, order to cash, procure to pay en professional service automation. Dit soort oplossingen vind je typisch terug bij professional services organisaties maar ook in branches zoals media, telecom en financiële dienstverlening. 

Naast dit Magic Quadrant voor dienstverleners publiceert Gartner ook een Magic Quadrant voor zogenaamde Product-Centric Enterprises. Dit zijn organisaties die fysieke producten produceren, verkopen en/of distribueren. Dit Product-Centric Magic Quadrant zullen we in komende blog bespreken. 

Welke oplossingen zijn opgenomen in dit Magic Quadrant?

In deze editie van dit Magic Quadrant zijn tien oplossingen opgenomen. Om opgenomen te worden moet een oplossing voldoen aan drie criteria:

  • De oplossing moet alle product-capabilities bieden die door Gartner gedefinieerd worden voor deze categorie (denk aan: human capital management en financial management). 
  • De oplossing moet door minimaal 150 substantiële organisaties in gebruikt worden 
  • De oplossing moet echt als een cloud service worden aangeboden.  

Grote leveranciers zoals Microsoft, Oracle en SAP zijn opgenomen met meer dan één oplossing. Vaak betreft dit een echte mid-market oplossing en een oplossing voor grote/complexe organisaties. De grafische weergave van het kwadrant van Gartner is hieronder weergeven.  

Magic Quadrant Cloud ERP for Service Centric Enterprises

Meer en meer focus op “composable architectures

Uit de research van Gartner blijkt dat steeds meer organisaties neigen naar zogenaamdecomposable architectures (ontkoppelde architecturen). Bij een composable architecture kiest een organisatie voor een aantal applicaties die met elkaar verbonden worden in plaats van één groot geïntegreerd systeem. Zelfs organisaties die aanvankelijk willen kiezen voor één geïntegreerd systeem, maken uiteindelijk de keuze voor zo’n composable architecture. Gartner verwacht dat in 2027 80% van de bedrijven een composable architecture zal overwegen. Het advies is dat iedere organisatie bij hun keuzes het gedachtegoed van een composable architecture minimaal in het achterhoofd houdt. 

Finance-First voor succes

Het overstappen naar een cloud-ERPoplossing gaat niet altijd zonder slag uit stoot, zo blijkt uit het onderzoek. Met name de implementatie van finance-componenten blijkt nog wel eens lastig. De weerstand tegen verandering is bij deze doelgroep typisch groot. Extra inspanning op het vlak van change management is daarom noodzakelijk. Omdat de implementaties in het finance-domein vaak complex zijn door onder andere regelgeving, wordt vaak gekozen voor een finance-first-aanpak. Hierna worden dan domeinen als human resources en inkoop aangepakt. 

Integratie is key 

Het succes van een nieuw cloud-ERPsysteem hangt in belangrijke mate af van de mogelijkheden om deze te integreren met bestaande on-premise en cloud-applicaties. Een goede afweging van de juiste integratiestrategie is daarbij cruciaal. Soms vereist dit naast het nieuwe cloud-ERP ook nieuwe skills binnen de IT-organisatie.  

Servicecentric Enterprises lopen voorop

De adoptie van cloudtechnologie is onder servicecentric bedrijven hoger dan onder productcentric bedrijven. Dit lijkt te komen door onder andere minder complexe order-to-cash processen. Gartner verwacht dat 70% van de groei in cloud-ERP-oplossingen afkomstig zal zijn van service-centric bedrijven de komende jaren.  

Wil je meer weten?

Overweeg je om je te oriënteren op een nieuwe ERP-oplossing? Of wil je eens verkennen wat de mogelijkheden zijn? Plan hier een kennismaking met ons in of laat hieronder een contactverzoek achter. Wil je het volledige Gartner rapport lezen? Je vindt hem hier. 

Bedankt voor je bericht!

We komen zo snel mogelijk bij je terug.

Cases & Solutions

Drie verborgen geheimen in het Magic Quadrant voor Enterprise Architecture tools

Eind 2021 presenteerde Gartner haar eerste Magic Quadrant voor Enterprise Architecture tooling. Het rangschikt de best presterende leveranciers met focus en momentum in de markt voor EA tools. Ondanks dat de markt hiervoor nog jong en volop in ontwikkeling is, biedt het rapport een aantal belangrijke inzichten. Veel lezers zullen echter niet veel verder kijken dan de befaamde matrix, en daarom hebben we het volledige rapport geanalyseerd en delen we de belangrijkste drie inzichten graag.

Lees meer
Luminis

Softwareselectie in de praktijk: een toekomst bestendig systeem voor Luminis

Luminis is een snelgroeiend software- en technologie bedrijf met verschillende vestigingen in Nederland en de UK. Met haar diensten loopt Luminis voorop als het gaat om de nieuwste opkomende technologieën. Zo werken zij voornamelijk met cloudtechnologie, door middel van consultancy en eigen producten. Toch is de technologie die intern bij Luminis wordt gebruikt niet geoptimaliseerd en kost het handmatige werk nog teveel tijd. Wij spraken Laurens Miedema, CFO Luminis, over de softwareselectie en keuze voor een overstap van Exact naar Microsoft Business Central.

Lees meer
All cases