Architecture

Waarom een enterprise architectuur? 

Tijden van een monolithisch ERP-systeem zijn voorbij. Om te kunnen inspelen op steeds sneller opvolgende veranderingen binnen organisatiesheeft een set van functionele en geïntegreerde componenten de voorkeur. Een duidelijk beeld van een passende architectuur is onmisbaar om deze onderdelen samen te laten werken 

Wat is een enterprise architectuur? 

Gartner definieert een enterprise architectuur alsenterprise architecture is a series of principles, guidelines or rules used by an enterprise to direct the process of acquiring, building, modifying and interfacing IT resources throughout the enterprise.” Wij nemen de vrijheid om meer nadruk te leggen op de beginselen en richtlijnen en niet zozeer op regels. Wij leggen ook meer nadruk op het visualiseren van de verschillende elementen van een enterprise architectuur ter vereenvoudiging van de communicatie in de gehele organisatie. 

Hoe ontwerpen we een enterprise architectuur? 

Voor de ontwikkeling van een duidelijke IT-architectuur, nemen wij de volgende stappen met onze klanten: 

Inventarisatie van de beschikbare componenten 

De eerste stap is om te inventariseren welke toepassingen er al in gebruik zijn. We onderzoeken niet alleen welke oplossingen al beschikbaar zijn binnen jouw organisatie, maar ook of de mensen de software op de juiste manier gebruiken. Meestal kunnen veel van deze bestaande oplossingen als waardevolle onderdelen worden ingezet bij het ontwikkelen van een nieuw landschap. 

Ontwikkelen architectuuropties 

Nu we weten welke technologie al beschikbaar is, is het tijd om te leren over de toekomstplannen van jouw organisatie. Waar mogelijk duiken we in de bestaande documenten om meer te weten te komen over jouw strategie en hergebruiken we wat mogelijk is, zodat we niet voor de tweede keer het wiel gaan uitvinden. De plannen gebruiken wij als input voor het ontwikkelen van een set architectuur opties met nieuwe- en bestaande technologie. Iedere uitgewerkte architectuuroptie heeft één doel, namelijk het ondersteunen en realiseren van de toekomstplannen van jouw organisatie.

Ontwikkeling implementatie scenario’s 

Het uitrollen van een IT-architectuur vereist een goed implementatieplan waarin de gestelde doelen daadwerkelijk worden omgezet in acties. Een goed implementatieplan richt zich aan de ene kant op de risico’s, maar benadrukt zeker ook de mogelijkheden die voortvloeien uit het nieuwe IT-landschap. Samen met het team ontwikkelen wij verschillende implementatie scenario’s, met voor- en nadelen waaruit je kunt kiezen. 

Selecteer een architectuur optie en uitrolscenario 

Zodra alle opties op tafel zijn, is het tijd om te kiezen. We beschikken over verschillende technieken om de kennis en kunde van het hele team te betrekken zonder te verzanden in oeverloze discussies. Als we het eens zijn over de juiste enterprise architectuur en het begeleidende uitrol scenariobesteden we bijzonder veel aandacht aan het visualiseren van de inhoud, zodat voor iedereen duidelijk wordt wat de toekomstige stappen zijn. 

Cases & Blogs

Benieuwd hoe wij onze kennis inzetten? Lees onze casussen en blogs. Je vindt ze hieronder of klik op de button for alle casussen en blogs.

blog top ERP vendors

Top 7 ERP-leveranciers voor 2020

Een nieuw ERP? Stel dat je moet achterhalen welke ERP-systeem het beste bij je organisatie past. Dat moet niet moeilijk zijn, nietwaar? Ik ben bang dat ik slecht nieuws voor je heb. Er zijn meer dan 250 systemen waaruit geselecteerd kan worden! Het kiezen van de juiste leverancier kan lastig zijn; daarom hebben wij een lijst met de top 7 ERP-leveranciers van 2020 voor je.

Lees meer
ERP Selection Tree

Drie tips voor je ERP Selectie

Het kiezen van het juiste ERP is niet iets wat je dagelijks doet. Om je op weg te helpen geven wij je drie tips voor je ERP-selectie.

Lees meer
All cases and blogs

Wil je meer weten?

We horen graag je ideeën en vragen. Neem contact op Meike en stuur haar een email.