Software Selectie

Het software selectieproces 

Wanneer de richting van de  IT architectuur duidelijk iskunnen één of meer nieuwe software oplossingen nodig zijn. De selectie van een nieuwe softwareoplossing moet niet worden onderschat. De softwaremarkt biedt talloze oplossingen en er wordt een heleboel desinformatie verspreid. Wij helpen je de ruis weg te filteren en ondersteunen je op gestructureerde en bewezen wijze om tot een weloverwogen beslissing te komen.  

Behoefte analyse voor de software selectie 

De eerste stap is een overzicht te geven van jouw eisen en wensen. Wanneer jouw behoeften duidelijk zijn, bespaar je jezelf en softwareleveranciers veel tijd. In deze fase is het daarnaast van essentieel belang om alle belangrijke leden van jouw team te betrekken, zodat niets gemist wordt en ondertussen draagvlak wordt gecreëerd. Om efficiënt alle partijen te betrekken, maken we gebruik van online enquêtes en groep technieken. Op deze wijze zorgen we dat we optimaal gebruik maken van de kennis van jou organisatie. We besteden bijzondere aandacht aan dat de beperkingen van het oude systeem niet de basis vormen voor de eisen voor de nieuwe oplossing. 

Marktonderzoek voor de software selectie 

Voordat je de markt opgaat met je aanvraag voor een offerte (RFP), is het verstandig om je huiswerk te doen en je goed voor te bereiden. Wij helpen je met onze kennis van de markt en onderzoeksresultatenDaarnaast gebruiken wij ons uitgebreide netwerk om een praktische achtergrond te verkrijgen om overenthousiaste uitspraken van leveranciers en analisten te controleren. 

Bepaal het budget voor de software oplossing 

Naast het bepalen van de behoefte, is ook je budget essentieel voor een efficiënt selectieproces. Wij zorgen ervoor dat je alle componenten in je budget opneemt en achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Natuurlijk omvat dit licentiekosten en/of cloud-abonnementen, maar ook aanvullende software, implementatie, ondersteunings en transactiekosten nemen we in beschouwing. Als basis voor onze analyse gebruiken we de kosten van jouw huidige oplossing(en) om zodoende tot een goede vergelijking te komen. Dit inzicht kan je helpen bij het bouwen van de business case voor het project. 

In gesprek met de softwareleveranciers 

Nu we gewerkt hebben aan de eisen, het marktonderzoek en het budget, is het tijd om de aanvraag op de markt te brengen. Een Request For Proposal (RFP) is een duidelijke en eenvoudige manier om geselecteerde partijen uit te nodigen aan te tonen hoe ze waarde kunnen toevoegen aan jouw organisatie. We organiseren de leverancier demonstraties aan de hand van een gedetailleerd draaiboek of op basis van een reeks van, voor jouw organisatie, belangrijke functionaliteiten. Aanwezigheid van sleutelfiguren uit de organisatie is cruciaal, waardoor deze sessies tijdig ingepland moeten worden. Wij helpen je met het bepalen en bewaken van jouw planning.   

De conclusie  

Nadat we alle stappen hebben uitgevoerd, is het tijd om te kiezen. Wij helpen je met het besluitvormingsproces door middel van het toekennen en wegen van de scores op diverse onderdelen. Op basis van deze scores, bepaal je de volgorde van voorkeur van leveranciers. Deze volgorde is de input voor de onderhandelingen die uiteindelijk leiden tot een definitieve selectie. Tijdens de onderhandelingen kunnen er bepaalde additionele keuzes naar boven komen, waarbij wij je helpen om deze mee in overweging te nemen voor de selectieNadat de keuze is gemaakt en de handtekening is gezet wordt het tijd om deimplementatie.voor te bereiden.  

Cases & Blogs

Wil je weten hoe we onze expeertise in de praktijk inzetten? Lees onze cases en blogs. Je vind ze hieronder of klik de button voor alle cases en blogs.

blog top ERP vendors

Top 7 ERP-leveranciers voor 2020

Een nieuw ERP? Stel dat je moet achterhalen welke ERP-systeem het beste bij je organisatie past. Dat moet niet moeilijk zijn, nietwaar? Ik ben bang dat ik slecht nieuws voor je heb. Er zijn meer dan 250 systemen waaruit geselecteerd kan worden! Het kiezen van de juiste leverancier kan lastig zijn; daarom hebben wij een lijst met de top 7 ERP-leveranciers van 2020 voor je.

Lees meer
ERP Selection Tree

Drie tips voor je ERP Selectie

Het kiezen van het juiste ERP is niet iets wat je dagelijks doet. Om je op weg te helpen geven wij je drie tips voor je ERP-selectie.

Lees meer
Alle cases en blogs

Wil je meer weten?

We horen graag je ideeën en vragen. Neem contact op Meike en stuur haar een email.